Hjundai ostvario rekordan profit

Bez autora
Apr 22 2010

Kompanija Hjundai Motor objavila je danas rekordnu zaradu u prvom kvartalu ove godine, zahvaljujući skoku prodaje u Kini i Indiji. Najveći južnokorejski proizvodjač automobila sa sve čvršćim pozicijama na svetskom tržištu zaradio je za prva tri meseca ove godine 1,13 biliona vona (1,02 milijarde dolara).To je pet puta više od neto zarade ostvarene u istom periodu prošle godine, a istovremeno i najveći kvartalni profit koji je kompanija ostvarila u svojoj istoriji. Prodaja "Hjundaijevih" vozila porasla je za 39,6, a u svetu za 36,6 odsto, u odnosu na prvo tromesečje prošle godine.

Hjundai ostvario rekordan profitKompanija Hjundai Motor objavila je danas rekordnu zaradu u prvom kvartalu ove godine, zahvaljujući skoku prodaje u Kini i Indiji.

Najveći južnokorejski proizvodjač automobila sa sve čvršćim pozicijama na svetskom tržištu zaradio je za prva tri meseca ove godine 1,13 biliona vona (1,02 milijarde dolara), prenela je agencija AP.

To je pet puta više od neto zarade ostvarene u istom periodu prošle godine, a istovremeno i najveći kvartalni profit koji je kompanija ostvarila u svojoj istoriji.

Prodaja "Hjundaijevih" vozila porasla je za 39,6, a u svetu za 36,6 odsto, u odnosu na prvo tromesečje prošle godine.

Kompanija "Hjundai motor", koja zajedno sa "Kia motorsom" čini petu po veličini kompaniju za proizvodnju automobila na svetu, osvaja sve veći deo globalnog tržišta sa fabrikama u Kini, Indiji, Turskoj, SAD, Češkoj i Slovačkoj.

Foksvagen udvostručio neto prihod

Najveći evropski proizvodjač automobila "Folksvagen" je u prvom ovogodišnjem tromesečju uvećao neto prihod za 94,6 odsto, na 473 miliona evra, sa 243 miliona evra pre godinu dana, objavljeno je na sajtu nemačkog koncerna.

Operativni prihodi "Folksvagena" su porasli 2,7 puta, na 848 miliona evra, sa 312 miliona u prvom kvartalu 2009. godine.

U prvom kvartalu nemacki automobilski koncern je ostvario zaradu od 28,7 miliona evra, 19,4 odsto veću nego u istom razdoblju lane (23,9 miliona evra).

"Prisustvo u svim delovima sveta, strategija istovremenog razvoja brojnih brendova, tehnološka ekspertiza i najmoderniji i ekološki najnapredniji automobili su osnova uspeha naše kompanije", ukazuju predstavnici kompanije. Oni takodje ističu da je uspešnom poslovanju kompanije doprineo rast tražnje njenih automobila u Kini.

Nemači koncern "Folksvagen AG" sa sedištem u Volfsburgu, osnovan 1937. godine, ubraja se medju vodeće svetske proizvodjače automobila.

Krajem prošle godine "Folksvagen" je otkupio 49,9 odsto akcija "Poršea" za 3,9 milijardi evra u okviru planiranog fuzionisanja dve kompanije, koje će kako se očekuje, biti okončano do 2011. godine.

"Porše" će biti deseta marka automobila grupacije "Foksvagen".

Popred marke "folksvagen", istoimenoj grupaciji pripadaju i brendovi "bentli", "bugati", "lamborgini, "audi", "škoda", "seat" i "skanija".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik